6 hrvatskih craftova koje volimo i cijenimo više od ostalih domaćih piva
Hrvatska craftomanija nikako da se zaustavi. Dapače, stalno se pojavljuju nova piva, a sve više kafića, barova i restorana drži domaće craft etikete: zanimljivo je da je klasični, veliki restoran poput Plavog podruma prešao na Zmajsko, i to s vrlo dobrim rezultatima, dok Bevanda od otvaranja drži Servolo.
Kult Plave Kamenice sastavio je listu naših piva, koja smo u proteklih godinu dana najviše voljeli piti, neovisno od godišnjih doba. Na listi, nažalost, nema Vunetova koje iznimno poštujemo, ali ga već predugo nismo uspjeli kušati.
1. Zmajsko Pozoj 90 /100
Pozoj je pivo srednjeg alkohola (malo više od 7 posto), jakog tijela, punog okusa i fenomenalnog, hmeljastog završetka. Naglašena gorčina sjajno se slaže sa svim drugim elementima. Jako ozbiljno pivo.
2. Prvo viško Saison 89 /100
Izvrsno, slojevito pivo s nizom okusa i aroma, od voćnih do hmeljnih. Elegantno, osvježavajuće, vrlo se dobro slaže s raznovrsnom hranom, od pizze do poširane bijele ribe
3. Medvedgrad Fakin 87/100
Još jedan ale čvrstog tijela i snažnog okusa s naglašenim hmeljastim aftertasteom. Možda bi nam se svidjelo još sasvim malo više gorčine
4. Prvo viško Session IPA 86/100
Jako dobro lakopitko, osvježavajuće pivo niskog alkohola (4,6 posto) i naglašene arome hmelja. Kao i kod Saisona, i ovdje su svi elementi precizno usklađeni. Pivar Prvog viskog naprosto zna posao
5. San Servolo APA 85/100
Servolova APA je lijepo izbalansirano, svježe ali supstancijalno pivo, s umjereno naglašenim okusom hmelja. Pomalo asocira na Anchor Steamov Liberty
6. Prvo viško Gose 85/100
Gose je najzanimljivije i najradikalnije pivo na cijeloj domaćoj sceni. Mnogi ga mrze i smatraju nepitkim. Mi, pak, mislimo da se radi o ozbiljnom proizvodu čiji slano kiselo gorki okusi sjajno idu uz čitav niz kuhinja: od kineskih i indijskih, pa do klasično pripremljenih rižota








